fbpx

11 • august • 2022

Ce este implantul dentar? Implantul dentar in Clinica EliteMed.

Implantul dentar Chisinau, Buiucani

Implanturile dentare reprezinta cea mai moderna si eficienta solutie de inlocuire a dintilor pierduti.

Fie ca pierdem un dinte, mai multi dinti sau chiar toti dintii, implanturile si tehnicile moderne de implantologie pot face minuni. Astfel, pacientii nu mai sunt nevoiti sa sacrifice dintii naturali pentru a ancora lucrari de tipul puntilor dentare, nu se mai folosesc de proteze mobile care creeaza un permanent discomfort, ci pot beneficia de dantura fixa, ancorata pe implanturi, care arata si se simte la fel ca si dintii naturali.

Pierderea dintilor reprezinta o adevarata problema, chiar daca inlocuirea acestora, din pacate,  este frecvent amanata sau chiar ignorata.

Ce este implantul dentar? EliteMed – Clinica Stomatologica

  • Implantul dentar este o piesa din titan pur (99,95%), avand forma de surub in general. El are menirea de a creea o radacina artificiala in osul maxilar, acolo unde dintele sau dintii naturali lipsesc.
  • Reconstructia este formata din doua segmente-unul intraosos (implantul) si unul supraosos numit bont protetic.
  • Deasupra bontului protetic se ancoreaza o coroana, o punte sau o proteza.
  • Tratamentul este conservator in comparatie cu o lucrare traditionala prin punte deoarece implanturile dentare elimina necesitatea sacrificarii dintilor invecinati. In cazul in care confectionam o punte dentara (bridge=pod), aceasta are nevoie pentru ancorare de minimum 2 dinti stalpi, dinti ce vor fi din pacate sacrificati (se extrag nervii, se obtureaza canalele si se slefuiesc dintii care odinioara erau sanatosi).
  • Restaurarea danturii pe implanturi aduce beneficii estetice si functionale extraordinare, pacientul nepercepand senzatia de „artificial”. In scurt timp de la inserare, acesta uita ca de fapt a pierdut in acel loc un dinte.

Contraindicatii pentru implantul dentar. Stomatologie Chisinau

Contraindicatiile la tratamentul cu implanturi dentare sunt putine la numar si vizeaza afectiuni metabolice, cum ar fi diabetul necontrolat, afectiuni decompensate, boli osoase sau forme de cancer.

Nu exista limita de varsta superioara deoarece implanturile dentare moderne sunt special tratate pe suprafata lor si au un design care le permite o ancorare ferma chiar si in oase maxilare cu densitate scazuta, dar exista limita de varsta inferioara, evitandu-se implantarea pana nu se incheie cresterea osoasa, adica in perioada adolescentei.

Nu se insera implanturi dentare in guri care prezinta infectii sau inflamatii: carii active, placa bacteriana si tartru, in nici un caz cand sunt prezente forme active de boala parodontala ori infectii de canal. Igiena orala deficitara si fumatul sunt principalii factori locali responsabili de esecul tratamentului cu implanturi, reprezentand contraindicatii majore.

Cum se desfasoara tratamentul cu implant dentar?

Tratamentul cu implant dentar presupune un examen clinic amanuntit, atat local cat si general, investigatii atente, fie sub forma analizelor de sange, fie sub forma investigatiilor radiologice, cea mai valoroasa fiind tomografia dentara. Pe baza acestora poate fi stabilit diagnosticul ce conduce la tratamentul corect.

Exista mai multe tipuri de lucrari care se pot realize pe implanturile dentare: lucrari mobilizabile, pe care pacientul le indeparteaza la domiciliu in vederea igienizarii si lucrari fixe, cimentate sau insurubate la implant, detasabile pentru control si igienizare doar de catre medic.

Tratamentul prin implant dentar implica mai multe componente, cele principale fiind in numar de trei si reprezentate de implantul propriu-zis, cu forma de surub tronconic sau cilindric, bontul protetic, adica elementul de legatura intre implant si lucrare si coroana sau lucrarea dentara.

Lucrarile dentare pe implanturi necesita protezisti si tehnicieni priceputi care sa integreze echilibrat dintele sau dintii artificiali in dinamica maxilara precum si tehnologii si materiale modern, biocompatibile si estetice: compozitele, polimerii, portelanul pe structura metalica, portelanul pe structura de zirconiu sau ceramica integrala adica portelanul fara metal, cu aspectul cel mai natural. Lucrarile dentare pe implanturi pot fi realizate impecabil cu ajutorul robotilor dentari adica a tehnologiei cad/cam.

Rezultatul se obtine rapid, find unul precis, estetic, biocompatibil si functional. Coroana dentara se ancoreaza la implant fie prin cimentare cu cimenturi speciale fie prin insurubare, cea din urma fiind o varianta mult mai eficienta si confortabila in cazul controalelor regulate.

Pentru un tratament de succes, foarte importanta este calitatea implantului dentar folosit in tratament, acesta trebuind sa fie fabricat din materiale calitative si in conditii deosebite, avand certificarile si omologarile institutiilor abilitate in acest sens. Nu in ultimul rand luam in discutie calificarea medicului (obligatoriu cu competenta in acest domeniu, specializari si experienta), cat si dotarea clinicii in care are loc interventia chirurgicala (sala de operatii dedicata acestui scop, cu toata aparatura necesara interventiei si cu metode totale de investigare pre si postoperator). Fiind o manopera chirurgicala pura, conditiile de sterilizare vor fi foarte riguroase, normele de asepsie si antisepsie trebuind  respectate cu rigurozitate.

Avantajele protezarii pe implanturi dentare la clinica EliteMed:

Beneficiile implanturilor dentare sunt multiple, cateva din acestea sunt:

  1. Pret convenabil – deoarece inlocuieste un singur dinte si nu trei ca in cazul unei punti , un implant dentar are un cost apropiat unei lucrari traditionale metaloceramice.
  2. Salveaza dintii – implanturile dentare nu sacrifica integritatea dintilor invecinati cum ar face o punte dentara, deoarece lucrarea dentara se sprijina pe implanturi si nu pe dinti naturali. Dintii dumneavoastra sanatosi nu sunt afectati sub nici o forma, acesta fiind in beneficiul sanatatii dumneavoastra orale.
  3. Salveaza osul – in lipsa dintelui/dintilor, osul incepe sa se demineralizeze (rareasca) si sa se resoarba (topeasca) afectand echilibrul aparatului masticator si implicit al intregului organism. Implantul dentar, asemenea unei radacini naturale “stimuleaza” pozitiv osul, pastrandu-i integritatea cantitativa si calitativa.
  4. Confortabil – implanturile dentare va permit sa zambiti, sa vorbiti si sa mancati confortabil, cu incredere. Coroanele sustinute de implanturi sunt ancorate fix si transmit presiunile din timpul masticatiei fiziologic in os, asemenea unui dinte natural, impiedicand totodata resorbtia osoasa.
  5. Estetic – lucrarile dentare pe implanturi pot  fi unidentare (cand inlocuim un singur dinte), partiale (cand inlocuim un grup de dinti) si totale (cand inlocuim toti dintii). Indiferent de tipul de inlocuire, lucrarile dentare pe implanturi par naturale, dandu-i pacientului increderea sa zambeasca fara inhibitii si sa manance ce isi doreste.
  6. Rata de succes – rata de success a inlocuirii dintilor prin implanturi este foarte mare (95 – 97%-mandibula si 92 – 95%-maxilar), daca pacientul prezinta o stare de sanatate generala si locala (osul receptor) buna, prezinta o igiena dentara buna, nu este un mare fumator sau consumator de bauturi alcoolice in exces. Pastrarea igienei orale detine un rol hotarator in reusita tratamentului prin implanturi, deoarece factorul microbian poate compromite definitiv aceasta reusita.