Locația

Chșinău, str.Alba Iulia 202

Implantul dentar? Avantaje si inconveniente! Cum il aleg?

Implant dentar Chișinău

Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan și alte aliaje, ce se introduce în os, având rolul de a înlocui absența unuia sau mai multor dinți.

Cine este candidatul ideal pentru un implant dentar?

Nu există un așa numit cadidat ideal pentru implant dentar. Orice persoană care a pierdut unul sau mai mult dinți din varii motive, poate beneficia de acest tratament atât timp cât nu exista condiții locale sau probleme de sănătate generală ce contraindică în mod absolut intervenția de implantologie.

Până la ce vârstă se pot face implanturile dentare?

În ceea ce privește vârsta, ca și în cazul altor tratamente dentare, se pot insera implanturi la persoane aflate la orice vârstă, din momentul în care s-a încheiat creșterea. Limitele sunt impuse de copii sau adolescenți la care nu s-a definitivat procesul de creștere scheletică și persoane foarte vârstnice (> 90 ani) la care vindecarea este foarte precară. În cazul în care prezintă patologii generale care sunt stabile și sub tratament nu avem contraindicații. Desigur, sunt situații când medicul, în urma consultului detaliat și a efectuării analizelor de specialitate, să hotărască în anumite cazuri că nu este indicată operația și atunci se recurge la un tratament alternativ.

Este dureroasă intervenția? Cât durează?

Intervenția de implantologie nu este dureroasă la clinica stomatologică EliteMed, se realizează în cele mai multe cazuri sub anestezie locală. Acest tip de anestezie este foarte eficient oferindu-i medicului posibilitatea de a comunica în permanență cu pacientul. Există situații când se poate recurge la anestezie prin sedare intravenoasă, tehnică folosită de obicei în cazul pacienților foarte anxioși sau care sunt supuși unor intervenții mai invazive și complexe de lungă durată. Anestezia generală se folosește în mod excepțional în implantologia orală, în cazuri particulare.

Durata operației variază în funcție de numărul implanturilor ce trebuie inserate și de complexitatea cazului tratat în acel moment. În medie, am putea porni de la un minim de 45 minute și până la câteva ore.

Care sunt pașii premergători inserării implantului dentar?

Se începe cu un prim consult amănunțit, în care se evaluează starea de sănătate a cavității bucale dar și afecțiunile generale. Ar fi de preferat ca pacientul să se prezinte deja cu o radiografie panoramică recentă, nu mai veche de 6 luni. Pentru a putea insera un implant dentar, trebuie să prezentați examenul medical, dovedind prin acesta faptul că sunteți un pacient apt, prin rezultatul următoarelor analize:

 • Hemoleucogramă
 • Glicemie
 • Calcemie
 • Colesterol
 • Timpi de sângerare
 • Timpi de coagulare
 • Acid uric
 • Uree
 • VSH

În etapa finală a investigațiilor radiologice, pacientul este supus examenului de Computer Tomograf (CT). Acesta din urmă ne dă informații asupra țesutului osos și vom putea stabili cu certitudine posiblitatea aplicării sau nu a implanturilor. Tot în urma acestei evaluări se stabilește și dacă sunt necesare proceduri suplimentare precum: adiții și reconstrucții osoase ori sinus lift.

Etapele inserării implantului.

Ca regulă de bază, tratamentul prin implant dentar are 2 mari etape distincte:

 • Etapa chirurgicală: presupune introducerea implantului în interiorul osului, cu rol de a înlocui dinții absenți. Vom crea astfel o rădăcină artificială. Durează aproximativ 1-3 luni, în funcție de tipul implantului dentar, timp în care pacientul așteaptă integrarea în os a implantului.
 • Etapa protetică: în care se descoperă implantul și în care se realizează lucrarea definitivă propriu-zisă pe care pacientul o va vedea în cavitatea orală. Aceasta durează aproximativ o lună.

Sunt situații în care tratamentul se poate face și într-o singură ședință. Un astfel de tratament se pretează numai în anumite cazuri clinice pe care medicul le va expune pacientului.

Tipuri de implant dentar

Cum aleg implantul dentar potrivit pentru mine?

La ora actuală există numeroase tipuri de implanturi dentare pe piața stomatologică. Alegerea se face în funcție de oferta osoasă a pacientului și de tipul lucrării ce va fi realizată ulterior. Fiecare caz clinic este diferit, nu există 2 cazuri identice, lucru care îl face pe medic sa aleagă soluția ideală pentru un succes pe termen lung. Vină acum la o consultație la stomatologia noastră amplasată la Buiucani, Chisinau! EliteMed – Clinica Stomatologica! Stomatolog Moldova!

 • Alpha Bio
 • Megagen-AnyRidge
 • Straumann
 • Fast & Fixed implant dentar, dinți ficși într-o singură zi!

Ce trebuie făcut după inserarea implantului dentar?

Ca după orice fel de intervenție chirurgicală, pacientului i se vor da indicații cu regimul alimentar de urmat în perioada următoare. În mare parte, va trebui să aibă un regim alimentar corespunzător (dietă moale și la temperatura camerei), evitarea activității fizice, a băuturilor alcoolice și al tutunului pe cât posibil. Nu în ultimul rand, i se vor administra antibiotice și anti-inflamatoare pe o perioada de 7-10 zile. Acesta va clăti gura cu soluții orale specifice, pentru a putea menține o igienă dentară adecvată în perioada de vindecare. Igiena bucală este esențială în postoperator.

Care este durata de viață a unui implant dentar?

În ultimii 7 ani terapia cu implanturi a făcut salturi tehnologice și progrese extraordinare, motiv pentru care rata de succes a ajuns la 97-98 % pe o perioadă de 10-15 ani. Literatura de specialitate confirmă faptul că, dacă un implant are o durată de viață de 10 ani, după ce s-a realizat lucrarea protetică finală este un succes absolut. Cu toate acestea, sunt însă și situații foarte rare când implantul nu se integrează în os. Nu este niciun fel de problemă atâta timp cât se respectă protocolul: implantul trebuie îndepărtat și așteptată vindecarea, după care se poate încerca un alt tip de implant sau se optează pentru un tratament alternativ, eventual clasic, convențional.

În ce situații NU pot beneficia de implant dentar ?

Nu puteți beneficia de tratamentul cu implanturi dacă vă înscrieți în una din situațiile de mai jos.

a. Contraindicații absolute locale:

 • igienă bucală deficitară
 • incluzii dentare și/ sau prezența unor formațiuni tumorale în zona în care urmează să se intervină
 • procese inflamatorii – infecțioase locale
 • diverse afecțiuni ale mucoasei bucale

b. Contraindicații absolute generale:

 • deficite imunitare majore
 • hipertensiune arterială majoră decompensată
 • endocardită bacteriană
 • diabetici insulino-dependenți
 • ciroză hepatică
 • afecțiuni pulmonare cronice obstructive
 • imbolnăviri frecvente cu utilizare periodică de steroizi
 • bolnavi de cancer sub tratament cu radioterapie sau chimioterapie
 • maladii endocrine necontrolabile și alte boli genetice
 • afecțiuni psihotice
 • consumul de droguri și alcoolismul

Implantul dentar este o intervenție chirurgicală frecventă, într-o clinică stomatologică (vezi detalii despre chirurgie orală) prin care se introduce un dinte nou sub forma unei piese de titan pe arcada dentară.

Plasarea implantului dentar se face după ce locul extracției s-a vindecat sau imediat după extracție, printr-o intervenție chirurgicală dentară nu foarte complicată. După un timp, necesar integrării în os, pe implant se atașează o altă piesă metalică numită bont protetic, deasupra căruia medicul poate plasa coroana ceramică, puntea sau proteza dentară ce va înlocui dintele sau dinții lipsă.

Postări Recente

Contactează-ne pentru Programare

Pentru orice întrebări sau programări, sunteți bineveniți să ne contactați la numărul de telefon indicat mai jos.