fbpx

Parodontologie

Ce este parodontoza?

 

Parodontoza este o afecțiune cronică a gingiei de tip inflamator. Sunt afectate gingia, ligamentul parodontal și osul alveolar.

Se manifestă prin retracția gingiei, distrugerea osului alveolar și formarea pungilor parodontale.

Este posibil de tratat parodontoză?

Încercăm să combatem ideea că boala parodontală este ireversibilă și unica metodă este extracția dentară. Considerăm că această soluție este finală însă nu este cazul ca toți pacienții să o urmeze. Dacă putem prelungi viața dinților naturali cu 5-10 ani atunci este un rezultat foarte bun, iar pacientul câstigă mult timp. În ciuda faptului că implantul este o soluție foarte bună, nimic nu este mai valoros ca dantura naturală.

Tratamentul se alege în dependență de stadiul bolii și de fiecare pacient in parte.

Parodontoza incipientă și intermediară este reversibilă și poate fi tratată complet.

Ce este igienizarea dentară: Detartrajul și AirFlow?

Detartrajul reprezintă procedura prin care se înlătură tartrul dentar supra-gingival și sub-gingival; colorații dentare; alte colorații datorate la cafea și fumat.

! Detartrajul cu AirFlow trebuie să fie efectuat de 2 ori pe an.

Nu este o procedură dureroasă și are un rol important în prevenirea afecțiunelor gingiei și țesuturilor parodontale.

În urma igienizării are loc o îmbunătățire  a esteticului dentar imediată.

Air Flow  – este o procedură care asigură o curățire intensă în zonele greu accesibile cu ajutorul unui jet puternic de aer și praf cu particule de dimensiuni foarte mici.

Cum tratăm parodontoza?

Tratamentul parodontozei se imparte în două categorii.

Tratamentul non-invaziv și cel invaziv.

Tratamentul non invaziv poate fi:

  • Chiuretajul subgingival în câmp inchis: Igienizarea cu ajutorul instrumentariului special rădăcinile dinților.
  • Terapia cu laser: Igienizarea se efectuează cu ajutorul laserului care devine din ce în ce mai popular. Pe lângă efectul de igienizare, are și rolul de bio-stimulare a țesuturilor moi iar retracția gingivală este minimă comparativ cu celelalte metode de tratament.

Tratamentul invaziv este:

  • Chiuretajul în câmp deschis: Constă în decolare gingiei de pe os și chiuretarea infecției formate pe osul alveolar urmată de suturarea lamboului.
  • Remodelarea osoasă: Atunci când boala parodontală a afectat puternic integritatea osului se utilizează blocuri osoase sau material de adiție osoasă pentru recuperarea defectului.
  • Grefe gingivale: În zonele unde retracția gingiei are un grad avansat este nevoie de transplantarea unei porțiuni de gingie pentru a evita apariția cariilor la rădăcina dentară
  • Implantul dentar: Ultima soluție atunci când tratamentul conservator nu mai este posibil.

Care sunt pașii?

1

Consultația

Consultația de către medicul specialist. Stabilirea diagnosticului și a planului de tratament. Instrucțiuni, sfaturi și recomandări.

2

Controale periodice

Analizarea rezultatelor. Verificarea igienii cavității orale. Recomandări cu privire la continuare tratamentului pentru menținerea și îmbunătățirea situației.

3

Monitorizarea rezultatelor

Verificăm rezultatul obținut. Sfaturi pentru a menține sănătatea cavității orale la cel mai înalt nivel.